Tuesday, December 18, 2012

No smoking

Нарешті в Україні набув чинності закон, який забороняє паління у громадських місцях.
 Згідно з ним, забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет та кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів, у підземних переходах, у під’їздах житлових будинків, на дитячих майданчиках, у ліфтах і у транспорті загального користування.
 Також забороняється паління у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, у приміщеннях об’єктів культурного призначення, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ.
 Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.
 Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму.
 За розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства передбачено штраф від 1 тисячі до 10 тисяч гривень.
 За невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення відповідної інформації – також від 1 тисячі до 10 тисяч гривень.
 У той же час, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський у коментарі газеті "Сегодня" зазначив, що "у кожного закладу є довідка з БТІ, де написано, що їх тераса або веранда є прибудовою, а не самим приміщенням, то там палити можна". Штраф для відвідувачів-курців - 50-170 грн, якщо людину впіймали з цигаркою перший раз, й 170-340 грн - для злісних порушників.

У всіх цивілізованих країнах подібні закони давно прийняті і, що головне, вони працюють. Ще треба зробити штрафи набагато більше, й при декількох порушеннях притягувати не тільки до адміністративної, але й до кримінальної відповідальності. А ще треба продавати цигарки в таких упаковках:



Зверніть увагу на ціни в сінгапурських доларах. У нас теж пачка цієї отрути повинна коштувати від 6 Євро й вище. Це теж сприятиме тому, що багато людей відмовляться від цієї отрути. Головне, що давно треба було припинити сюсюкатися з курцями. Вони є ходячим злом, з яким треба нещадно боротися.

No comments:

Post a Comment