Wednesday, October 12, 2011

Sri Subramaniam Temple complex

Велику етнічну групу городян Куала-Лумпур складають вихідці з Індії (особливо з південних штатів), які становлять близько 10% жителів мiста. Практично усі вони сповідують індуїзм. У самому місті присутні індуїстські храми, але, мабуть, головне культове місце для всіх індусів не тільки Куала-Лумпур, але й усієї Малайзії, знаходиться у передмісті всього у 8 милях (близько 13 км) від міста. Мова, звичайно, йде про храмовий комплекс Sri Subramaniam у Batu Caves. Вже з назви місця зрозуміло, що храмовий комплекс пов'язаний з печерами. Так і є - основні вівтарі храмового комплексу знаходяться саме у печерах, які досить значні. Їхня висота доходить до сотні метрів!!! Batu Caves мають цілком природне походження: близько чотирьохсот мільйонів років тому вони утворилися у вапнякових скельних відкладах. Ще при під'їзді до храмового комплексу видно гігантську (42,7 метра!) статую Murugan:


Навколо неї повно більш дрібних скульптур з індуїстського епосу:


У печери до вівтарiв відразу не потрапиш, для цього треба подолати 272 сходинки:


На них вас чекають справжні господарі цих місць:


^^^ Деякі налаштовані дуже миролюбно, але є й агресивні, які запросто можуть у дитини або невисокої людини вихопити з рук їжу, так що не варто їх провокувати нічим їстівним. Хоча на великих бородатих чоловіків вони не нападають. Плюс завжди варто пам'ятати, що мавпи - це страшні злодюжки, які можуть у вас поцупити будь-яку річ, навіть якщо вона їм нафіг не потрібна.

Й ось ми нарешті у печерах:



На деяких ділянках є отвори, звідки падає природне світло, а є й місця, де печери виходять у глибокі котловани, де над нами тропічне небо. Там теж є вівтарі зi скульптурами:

^^^ Ходить багато легенд, що у печерах живуть духи й там дуже сильна енергетика, тому, мовляв, фото вкрай рідко у кого у печерах виходять вдалі. Хоча у мене теж вийшли далеко не найбільш вдалі фото, я, звичайно ж, не вірю ні в яких духів. Як на мене, то там все набагато простіше: головна причина - це вкрай нерівномірне освітлення печер, плюс на багатьох ділянках комбіноване світло (природне та від прожекторів), зрозуміло, що у таких умовах треба мати певний досвід подібної зйомки. Я взагалі допустив ряд дитячих помилок навіть для фотографа-аматора, наприклад, назнімав купу фото проти прожекторів. Подібні помилки роблять й інші туристи. Думаю, що для професійного фотографа (з досвідом зйомки у подібних умовах) було б не так вже й складно зробити там гарні фото, так що ні духи, ні сильна енергетика там явно ні до чого.

No comments:

Post a Comment